De spelers

Academie voor Podiumkunsten

In de Academie voor Podiumkunsten van Aalst kunnen kinderen en volwassenen terecht voor deeltijds kunstonderwijs. Ze volgen er dansles, leren een instrument bespelen of gaan aan de slag met tekst. Zo krijgt iedereen de kans om zich creatief uit te drukken – tenminste, als er genoeg lokalen beschikbaar zijn. Voor de Academie voor Podiumkunsten is het hoog tijd om uit te breiden naar een ruimere locatie.

Hoofdbibliotheek

De hoofdbibliotheek van Aalst barst uit haar voegen in de kelders van cultuurcentrum De Werf. Een erg inspirerende omgeving is een kelder trouwens niet. En dat terwijl de bibliotheek zoveel te bieden heeft. In Utopia krijgt de sterke collectie van de bib de aandacht die ze verdient.

Utopia brengt de Academie voor Podiumkunsten en de bibliotheek samen. “We zijn voortaan getrouwd”: zo zeggen de twee directeurs het zelf. En dat huwelijk geeft vonken. Want in Utopia bestaan de twee niet naast elkaar, maar gaan ze op in een tintelende synergie. Boekenrekken naast een danslokaal … waarom niet? Utopia gaat ervoor. Een uniek concept, mogelijk gemaakt door innovatieve architectuur.

“We zijn voortaan getrouwd”

de naam

"Utopia"? De naam is een knipoog naar het erfgoed van Aalst. In 2016 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat de geniale denker en schrijver Thomas More zijn boek schreef over de ideale maatschappij. Dat boek - Utopia - werd in Leuven gedrukt op de persen van de Aalstenaar Dirk Martens. De utopie van Thomas More is een maatschappij waarin iedereen gelukkig is en vreedzaam met elkaar omgaat. De gebouwen zijn er ruim en licht, iedereen is er welkom en cultuur is er het hoogste goed. Klinkt bekend in de oren? Dat vindt Utopia ook.

de locatie

Heeft een stad een hart? Utopia vindt van wel. Het zit er namelijk boenk op. Op een knooppunt achter het administratieve centrum, in rechte lijn naar het station of met twee stappen naar de gezellige winkelstraten van het centrum. Utopia blaast nieuw leven in een historische site: in het hoekgebouw zat vroeger de gerechtelijke politie, daarvoor was het een kazerne en nóg eerder een klooster.

het huis

Het ontwerp voor Utopia is van de hand van een Nederlands architectenbureau, KAAN Architecten. Hun concept geeft het oude hoekgebouw zijn vroegere glorie terug en schuift er een strakke nieuwbouw tegenaan. Reusachtige ramen maken Utopia letterlijk transparant. Het nieuwe gebouw staat schuin op de straten zodat er vooraan en achteraan twee nieuwe pleintjes ontstaan.

vooruitblik

© 2018 Kaan Architecten